De Seine

De Seine

De rivier de Seine is een belangrijke bezienswaardigheid van Parijs. En dat is eigenlijk best gek voor een rivier, want het is immers geen attractie. Je hoeft er evenmin een kaartje voor te kopen om het te zien. De Seine is zo’n 776 km lang en twaalf kilometer daarvan gaat dwars door Parijs en een gedeelte ook door het hart van het centrum. in het midden van de stad staat het eilandje Ile de la Cité, waar ooit de geschiedenis van Parijs begon.

Wat de Seine zo indrukwekkend maakt en de reden waarom deze rivier eigenlijk ook altijd in een adem met Parijs wordt uitgesproken, komt waarschijnlijk doordat dit stuk water voor de romantiek van de stad zorgt. Langs de kade kun je heerlijk slenteren, je kunt op een van de vele bankjes langs het water zitten, of op een van de schitterende bruggen hangen en genieten van het uitzicht of de vele monumenten langs de Seine bewonderen. Ook staan veel kunstenaars langs de Seine om hun kunstwerken te verkopen en boekhandelaren hun boeken aan te bieden, en deze bergen ze weer op in de groene, houten kasten langs de kaden die typerend zijn voor Parijs.

 

Rive Gauche en Rive Droite

De Seine deelt de stad op in het zuidelijk deel, de linkeroever (Rive Gauche) en het noordelijk deel, de rechteroever (Rive Droite). Deze verwijzing heeft niet zozeer met de geografische ligging te maken, maar meer met artistieke invloeden. De linkeroever verwijst onder meer naar intellectuele of artistieke personen die hier gewoond hebben of hier graag vertoefden zoals Ernest Hemingway, Pablo Picasso en Henri Matisse. De bekende wijk Quartier Latin ligt ook aan deze kant. De rechteroever staat voor handel en de zakelijke kant, hier vond men vroeger de beurs, de zakenwijk en de Champs Elysees.

 

Rondvaarten Seine

De Seine is ook de entourage voor de vele rondvaartboten. Als je Parijs op een andere manier wilt bekijken dan te voet, dan kun je een boottocht maken over de Seine. Vanaf het water heb je weer een volledig anders uitzicht op de vele, mooie gebouwen van de stad. Zo kom je onder andere langs de Notre Dame , het Louvre , het parlementsgebouw en Musée d’Orsay . Het is een beetje afhankelijk van welke maatschappij je kiest en welke route, er zijn namelijk verschillende soorten aanbieders. Zo heb je onder andere de Bateaux Parisiens  en Vedettes de Paris , en de meest bekende is ongetwijfeld Les Bateaux Mouches®. Hoe dan ook, een rondvaart over de Seine is echt een aanrader. Alle rederijen hebben wel een hostess aan boord of een koptelefoon die in verschillende talen uitleg geeft over de vele bezienswaardigheden die je ziet tijdens de rondvaart.

 

Je kunt hier alvast je entreekaarten bestellen voor een rondvaart over de Seine. Dat scheelt je weer tijd tijdens je citytrip Parijs!