Fontainebleau Parijs

Fontainebleau Parijs

Fontainebleau mag dan misschien wel niet zo bekend zijn als Versailles, het doet zeker niet onder aan Versailles. Sterker nog, het is het enig koninklijk en keizerlijk kasteel die acht eeuwen lang continue bewoond is geweest. En dat is heel bijzonder. Een bezoek aan Fontainebleau geeft je dan ook een ongeëvenaard perspectief op de Franse geschiedenis, de kunstgeschiedenis en de architectuur. Zeker als je 2 dagen of meer in Parijs verblijft en je bent geïnteresseerd in kastelen of kunstgeschiedenis, raden wij je zeker aan om slot Fontainbleau te bezoeken.

 

De Franse heersende dynastieën

Het Château de Fontainebleau kan met trots zeggen dat een soevereine verblijfplaats te zijn geweest voor acht eeuwen lang. Capétiens, Valois, Bourbons, Bonaparte en Orléans, alle leden van de Franse heersende dynastieën, hebben wel binnen de muren van dit kasteel gewoond. En alle koningen en koninginnen, keizers en keizerinnen hebben gestreefd om hun eigen verbeteringen aan te brengen aan het kasteel. Het is dus vele malen veranderd en uitgebreid. Het landgoed werd al snel een enorme paleis waarin zich vele gedenkwaardige historische gebeurtenissen hebben afgespeeld. Dit uitgestrekte paleis is nu een echte showcase van de Franse architectuur uit de 12e tot de 19e eeuw. Het symbool van het kasteel van Fontainebleau is de beroemde hoefijzervormige trap die dateert uit de regeerperiode van Lodewijk XIII.

 

Het ware thuis van koningen

Het kasteel heeft meer dan 1500 kamers die veelal een weelderige inrichting hebben. Ze zijn zeer verfijnd en uiterst afgewerkt qua inrichting van de appartementen in het Château de Fontainebleau. Het ware thuis van koningen, en zoals Napoleon Fontainebleau noemde: het huis der eeuwen. In het kasteel vind je onder andere ruimten waarin het Hof heeft gesocialiseerd, promenades met kroonluchters, galerijen en Napoleon III theater. Met stuk voor stuk een uitzonderlijk weelderige inrichting. Je kan een wandeling door het kasteel maken onder begeleiding van een gids. Deze neemt je dan mee op een speciale route die je mee op reis neemt naar de vele heersers van Fontainebleau. Ontdek iconische locaties van het kasteel, zoals de Francis I Gallery en de Galerie des Cerfs, waarvan sommige voor het grote publiek gesloten zijn.

 

Vier musea in het kasteel en kapellen

Het kasteel van Fontainebleau heeft drie kapellen. Het origineel en oudste kapel is dat in de Cour Ovale, vernoemd naar Saint Saturnin. Het is een dubbele kapel, gebouwd op twee niveaus; de bouw ervan begon tijdens het bewind van Frans I. Gedurende deze periode werd de voormalige Trinitarian klooster kapel ook herbouwd, met uitzicht op wat nu de Cour d’Honneur. Behalve de kamers en kapellen, is het slot sinds het einde van de 19e eeuw, ook de thuisbasis van vier musea, evenals andere ruimtes gewijd aan kunstliefhebbers. Je treft hier onder ander het Chinese Museum en bijbehorende kamers, gebouwd voor keizerin Eugenie in 1863, en haar enorme collectie uit het Verre Oosten. De collectie bevat ook diplomatieke geschenken van de ambassadeur van Siam die Fontainebleau bezocht in 1861. Ook is er een interessant Napoleonmuseum.