Institut du Monde Arabe Parijs

Institut du Monde Arabe Parijs

 Het Institut du Monde Arabe ligt aan de oevers van de Seine ten oosten van de Notre Dame en het Ile Saint-Louis. Dit museum en instituut is gehuisvest in een indrukwekkend een geweldig mooi gebouw. Dit eigentijds gebouw behoort wellicht tot een van de mooiste bouwwerken van de stad Parijs. Met de bouw van dit originele architectonisch hoogstandje werd in 1981 begonnen. Zeven jaar laten was het Institut du Monde Arabe voltooid. Misschien wel het meest unieke kenmerk van het gebouw is het gebruik van glinsterende openingen op de grote zilveren buitenmuur, geïnspireerd door de traditionele islamitische architectonische en kenmerkende vormen. De metalen vormen openen en sluiten vanzelf, naarmate het daglicht verandert. Diverse vormen worden dan gemaakt, zoals de bekende stervormen. Het traliewerk combineert Franse techniek met Arabische design. Bekijk dit mooie gebouw tijdens je stedentrip Parijs en loop er gerust eens naar binnen. De entree is gratis.

 

Samenwerking met de Arabische wereld

Het Institut du Monde Arabe werd opgericht in  door Frankrijk en achttien Arabische landen, en daar zijn in de loop der tijd meerdere landen bijgekomen. De doelstellingen van de organisatie was het onderzoeken en verspreiden van informatie over de Arabische wereld en de culturele en spirituele waarden. En daarnaast ook het bevorderen van samenwerking en uitwisseling tussen Frankrijk en de Arabische landen, in het bijzonder op het gebied van wetenschap en technologie.

 

Glazen verdieping

Niet alleen de buitenkant van het gebouw is mooi, het interieur is minstens even interessant. Als bezoeker  kun je zelf de diversiteit van de Arabische wereld en de Arabisch-islamitische beschaving ontdekken, vanaf het ontstaan ​​tot het heden. Bijna zeshonderd unieke werken van diverse materialen worden getoond over de vier verdiepingen. Denk aan bronzen en keramieken gebruiksvoorwerpen die gevonden zijn bij archeologische opgravingen, maar ook houten en stenen kunstwerken uit de Arabische wereld, traditionele kostuums en textiel en  tevens uiteenlopende wetenschappelijke objecten. Ook is er een grote bibliotheek aanwezig met allerlei boeken, dvd’s en cd’s. Van Arabische muziek tot geschiedenisboeken en van oude zwart-wit films tot boekjes vol Arabische recepten. Het mooie is dat binnen bijna alles van glas is, je kan dus door de glazen muren heen kijken naar de andere tentoonstellingen. En een vloer is ook veelal van glas gemaakt. Je kijkt dus zo langs je voeten naar beneden en je kan de lager gelegen verdieping gewoon zien liggen.

 

Marokkaanse muntthee

In het instituut worden ook regelmatig grootschalige tentoonstellingen  georganiseerd. Ook buiten in de grote tent op het plein voor het instituut zijn er dagelijkse allerlei activiteiten te doen. Als je het Institut du Monde Arabe bezoekt, vergeet dan niet de glazenlift naar de hoogste verdieping te nemen. Daar is een dakterras dat een prachtig uitzicht biedt op onder andere de Seine en de Notre Dame  en je kunt er ook echte Marokkaanse muntthee krijgen en genieten van allerlei lekkere Oosterse lekkernijen.