Notre Dame

Je bent hier:

Notre Dame

De Notre Dame hoort absoluut tot de meest populaire bezienswaardigheden Parijs. Het is niet de grootste kathedraal ter wereld, maar waarschijnlijk wel de meest beroemde. De Notre Dame staat op een eilandje (Ile de la Cité) in de Seine  en wordt verbonden door verschillende bruggen waaronder de oudste van de stad, Pont Neuf. Het eilandje en de plaats waar de Notre Dame staat, is van oudsher het religieuze centrum van de stad. Zo beschouwden de Kelten dit stuk grond al als heilige grond en de Romeinen bouwden hier destijds een tempel ter ere van de god Jupiter. Vanaf 1163 begon men met de bouw van de Notre Dame, maar het duurde bijna tweehonderd jaar voordat deze af was. Dat kwam omdat men steeds besloot de kerk die het in eerste instantie was, steeds groter en groter te maken. Het raakte enorm beschadigd tijdens de Franse Revolutie, maar werd weer fier opgebouwd. Het gotische bouwwerk werd een voorbeeld voor andere kathedralen zoals die in Chartres, Amiens en Reims, om maar enkele van de beroemdste te noemen.

 

Bezoek en beklim de Notre Dame!

De kathedraal is vooral bekend vanwege de prachtige gebrandschilderde ramen, die je het beste van binnenuit kan bewonderen. Verder zijn er mooie schilderijen en in de schatkamer bevindt zich de Doornenkroon van Christus. De Notre Dame kan beklommen worden. Vanaf boven heb je een schitterend uitzicht over de Seine, de sierlijke bruggen en veel andere iconische gebouwen van Parijs. De Notre Dame is niet het enige gebouw van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt. In Parijs zijn er een aantal plekken met een mooi uitzicht, zoals Le Tour Montparnasse, de l’Arc de Triomphe en Basilique du Sacré Coeur. Dat er voor aanvang bij de ingang een lange rij staat is niet te vermijden. Daarom is het verstandig om nu alvast je entreebewijzen te boeken.

 

De Klokkenluider van de Notre Dame:

Het bekende boek ‘De Klokkenluider van de Notre Dame’ van Victor Hugo uit 1831 maakte de Notre Dames wereldberoemd. Het boek gaat over de gebochelde klokkenluider Quasimodo die verliefd wordt op de knappe zigeunerin Esmeralda.