Opera Garnier

Je bent hier:

Opera Garnier

De l’Opéra Garnier is een markant gebouw met een schitterende gevel die rijkelijk versierd is. Het ligt in het 9e arrondissement, vlakbij Boulevard Haussmann. Als de buitenkant je al met open mond doet staan, dan zal je helemaal verbluft zijn van de binnenkant. Deze is namelijk nog indrukwekkender. Het interieur is onder andere voorzien van bladgoud en fresco’s en vele verschillende soorten marmer. In de hal is een mooie wit marmeren trap gemaakt omgeven door grote kaarskandelaren, balustrades van rood en groen marmer en het plafond van de grote Foyer is bedekt met mozaïeken en voorzien van grote kroonluchters.

 

De Opera als inspiratiebron

De Opera is gemaakt in opdracht van Napoleon III. De bouw startte in 1862 en de opera werd voltooid in 1875. Er is vooral gebruik gemaakt van steen, marmer, goud en brons om het gebouw te voltrekken. Tijdens het bouwen werd er een ondergronds meer of bron ontdekt met grotten, waar nu het gebouw staat. Deze ontdekking gaf de opera een mysterieuze adem en inspiratie aan veel schrijvers om de opera als schuilplaats van diverse wezens te zien. Vandaar dat dit operagebouw onlosmakelijk verweven is met Le Fantôme de l’Opéra. Vandaag de dag worden er in dit gebouw regelmatig balletvoorstellingen gehouden. Tevens vind je er een museum, dat geheel gewijd is aan de Franse theatergeschiedenis. Ook al biedt l’Opéra Garnier plaats aan minder dan 2.200 personen voor de voorstellingen, toch is het een van de grootste theatergebouwen ter wereld qua oppervlakte.

 

Het Spook van de Opera

Als je binnen het operagebouw staat, kun je je heel goed voorstellen dat dit het decor is voor spookachtige taferelen. Het gebouw is dan ook befaamd vanwege het verhaal van het ‘Spook van de Opera’ dat zich hier heeft afgespeeld, naar de roman van Gaston Leroux. Men beweerde dat een vreemd en misvormd wezen opgroeide in de ondergrondse gangen van de opera en lang hier heeft rondgespookt. ‘Het spook’ maakte zich schuldig aan allerlei delicten en wordt uiteindelijk verliefd op een jong meisje die als zangeres in de opera optreedt. En dat zorgt voor nog meer vergrijpen. Inmiddels is deze roman een klassieker uit de Franse literatuur, mede doordat het verhaal grote bekendheid kreeg als musical van Andrew Lloyd Webber.

Vergeet niet je Parijs Pas te bestellen om voordelig toegang te krijgen tot de Opera. Of wil je liever echt een rondleiding door dit schitterend gebouw meemaken met een officiële Opera de Paris gids? Dat kan! Klik hier voor toegangsbewijzen met anderhalf uur een rondleiding door verschillende zalen.

Bekijk onze bezienswaardigheden pagina voor meer bezienswaardigheden in Parijs!