Place des Vosges Parijs

Place des Vosges Parijs

Place des Vosges is een bijzonder plein. Dit plein wordt ook het Vogezenplein genoemd. Het is het oudste plein die je kunt vinden in Parijs. Het plein ligt midden in Le Marais, een wijk in het 3e en 4e arrondissement en is omgeven door sierlijke bogen. Place des Vosges gaat terug tot 1604 toen koning Hendrik IV een koninklijk paviljoen liet bouwen. Zeven jaar later werd dit paviljoen voltooid en kreeg de naam Place Royale. Zijn opvolger liet een standbeeld van zichzelf plaatsen en ging verder met de bouw van het plein. Bijna veertig huizen werden rondom het plein gebouwd in rood steen en aan twee kanten zijn er twee andere paviljoens bijgebouwd.

 

Le Marais

Al vanaf de 16e eeuw is Le Marais al de verzamelplaats van, adel, verliefde stelletjes, artiesten en kunstenaars die in de smalle straatjes van deze wijk hun inspiratie voor hun creativiteit zochten. Daarna kwam een periode van verwaarlozing en verval, maar dankzij schrijver en voormalig minister van Cultuur, André Malraux,  in het bijzonder, kreeg Le Marais in de jaren zestig, zijn positie als wijk voor de adel weer terug. Le Marais wordt daarom ook wel  het koninklijke arrondissement van Parijs genoemd, met grote sociale diversiteit. De Marais is de locatie van de verbeelding, non-conformisme, de plaats waar iedereen zich thuis voelt, waar alle gemeenschappen naast elkaar bestaan ​​in harmonie, en waar creativiteit en luxe goed mengen in een real life authentiek dorp.

 

Nog steeds hetzelfde plein

Tot op de dag van vandaag ziet Place des Vosges er nog steeds hetzelfde uit als in de 17e eeuw, inclusief de rondom gelegen huizen en  antiquairs. Dat is best bijzonder. Het plein is een fijne en rustige plek om even de stadsdrukte te ontzeilen, en sowieso een bezoek waard om de Parijse architectuur en geschiedenis op te snuiven en eens rond te wandelen. Je kan je ook neervlijen op het gras, zoals veel lokalen doen en hier gaan picknicken. Er hangt altijd een gemoedelijke leuke sfeer op dit plein. Het nabijgelegen en mooie centrale park dat Square Louis XIII heet, is omringd door galerijen met winkels en restaurants. Er zijn ook vele mooie hotels en gezellige restaurants rondom het plein te vinden. Je kan hier dus prima een hapje drinken.

 

Beroemdheden die hier gewoond hebben.

Er zijn twee andere bijzondere feiten waardoor Place des Vosges bekend heeft gekregen. Allereerst was het Place des Vosges die als eerste belasting heeft afgedragen aan de revolutionaire regering tijdens de Franse Revolutie. En ten tweede hebben de statige gebouwen en gemoedelijke sfeer van Place des Vosges altijd al veel bekendheden aangetrokken. Zo woonde Victor Hugo, de auteur van onder andere ‘Les Misérables’ en ‘De klokkenluider van de Notre-Dame, van 1832 tot 1848 op de tweede verdieping van huis nummer 6 op het plein.