centre pompidou parijs

Centre Pompidou Parijs

 

Officieel het Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou, afgekort Centre Pompidou is weer zo’n andere bezienswaardigheid die je niet mag missen tijden je citytrip in Parijs. Het Centre Georges Pompidou Parijs is een kunstwerk op zich. Dat komt vooral door de gekleurde buizen die aan de buitenzijde lopen en de lift en trappen die door het omgeven glas ook vanaf de buitenkant zichtbaar zijn. Op het plein voor het gebouw zijn vaak artiesten te vinden die hier hun kunsten vertonen en het publiek vermaken. Lokalen noemen dit museum kortweg Beaubourg. In 1977 was de bouw van Centre Pompidou op het grote openbare plein, Place Beaubourg, klaar.

 

Feestelijk gekleurde buizen

Als je je afvraagt wat die gekleurde buizen nu precies zijn, dan is hier het antwoord. Natuurlijk is er rekening gehouden met kunst, maar de buizen hebben ook echt een functie. Zo zijn de blauwe buizen bijvoorbeeld luchtpijpen, de groene waterbuizen, de gele buizen zijn voor de elektriciteitsleidingen, de witte buizen zijn voor het gebouw te ventileren en de rode buizen zijn voor de transport van voorwerpen en bezoekers.

 

Meer dan een museum

Eigenlijk is Centre Pompidou veel meer dan alleen maar een museum. Het grote en architectonisch baanbrekend gebouw is in feite de thuisbasis van een aantal samenwerkende instellingen zoals de Bibliothèque d’Information Publique, het IRCAM (centrum voor muziek en akoestisch onderzoek), en belangrijker nog:  Frankrijk’s Nationale Museum voor Modern Kunsten. Net als de Eiffeltoren en de piramide van het Louvre. Vonden de Parijzenaars het innovatieve ontwerp van Centre Pompidou niet goed passen bij het klassieke Parijs. De openbare fontein en andere kunstwerken verspreid rondom het Centre Pompidou hebben de lokalen uiteindelijk een beetje warmer en milder gemaakt voor deze moderne instelling.

 

De indeling van Centre Pompidou Parijs

Op de begane grond en eerste verdieping vind je zalen voor dans en theater, muziek, films en debatten. Bovendien zijn hier uiteenlopende soorten kunstwerken uitgestald, als wisselden expositie. Veel boeken en dvd’s kun je een verdieping hoger vinden, want hier is namelijk de bibliotheek gevestigd. Op de vierde en vijfde verdieping is het Musée national d’Art Moderne gevestigd. Door de gigantische collectie van dit museum (meer dan 50.000 werken). Behoort het Centre Pompidou tot één van de grootste musea ter wereld voor moderne kunst. Je treft er ook werken van grote namen als Picasso en Matisse. Wil je van een magnifiek uitzicht genieten? Ga dan naar de bovenste verdieping van waar je een mooi uitzicht hebt over Parijs. En kan genieten van de Montmartre, La Défense en de Eiffeltoren die je vanaf het de bovenste etage goed kan zien liggen.