Les Halles Paris

Les Halles Paris

Op deze plek verzamelden zich vroeger veel Parijzenaars om bijeen te komen en goederen te kopen en te verkopen. Het was in de 13e eeuw namelijk de markt van de stad waar je werkelijk van alles kon kopen wat je je maar kan bedenken. Stel je voor, honderden en honderden kraampjes met koopwaar. Het was een drukste van jewelste. Inmiddels kan het nog steeds enorm druk zijn in Les Halles, maar is deze centrale plek is ondertussen in een modern jasje gestoken.

 

Nieuwe ‘Les Halles’ in 1979

Toch scheelde het niet veel of het huidige Forum des Halles had heden te dagen niet bestaan. Doordat de markt halverwege de 20e eeuw voor zo’n verkeerschaos zorgde, besloot men om deze markt te verplaatsen naar een buitenwijk van Parijs. En dat gebeurde ook. Toegeven, de verkeersproblemen waren opgelost, maar men reed destijds langs een grote diepe kuil waar ooit de befaamde markt was geweest. Deze grote lege ruimte krijg al snel de bijnaam ‘het gat’ en liet de lokale bewoners een beetje ontzet achter. Daarom besloot de Parijse gemeente in 1979 om dit tekort op te vullen en hier weer een nieuwe Les Halles Paris van te maken.

 

Moderne shoppingmall

Vandaag de dag is het een geweldige shopping plek waar je niet meer zo zeer vlees, groente en fruit kunt vinden, maar wel veel kledingwinkels en restaurants. Maar liefst honderdvijftig winkels zijn hier vertegenwoordigd. Van kleine boetiekzaakjes tot grote winkelketens zoals de C&A, Zara en H&M. Grotendeels zijn de winkels overdekt door halfronde glazen puien en lopen de winkelruimten in een vierkant door van bovenaf gezien. De binnenruimte is voorzien van wat groen en beeldhouwwerken waar je gezellig kunt zitten. Daarnaast bezoeken ook veel toeristen Les Halles voor wat vertier. Er is namelijk een megagrote bioscoop aanwezig, een zwembad, een discotheek en museum.

 

Grootste metrostation ter wereld

Een andere reden om Les Halles te bezoeken, is als je met de metro gaat. De metrohalte Les Halles is onlangs gerenoveerd en ligt een verdieping onder het winkelcentrum. Het is maar liefst het grootste metrostation ter wereld, met ook weer veel winkels onder de grond en eetgelegenheden. Een ding is zeker, vervelen gaat moeilijk in Les Halles. Als je dus Parijs bezoekt, sla dan Les Halles niet over.