citytrip parijs louvre

Louvre

Welk museum is het grootste museum ter wereld? Volmondig kunnen we daar :het Louvre op antwoorden. Alleen dit gegeven is al een reden om dit gigantisch museum te bezoeken tijdens je stedentrip Parijs. Het Louvre museum ligt in het 1e arrondissement van Parijs net ten noorden van de Seine.

 

De onstuimige geschiedenis van het Louvre Museum

Het Louvre Museum, was ooit een 12e eeuws fort dat twee eeuwen later een nieuwe bestemming kreeg als paleis. Het paleis dat niet meer als verdedigingswerk functioneerde, kreeg met zijn nieuwe bestemming een uitbreiding van een nieuwe vleugel. En het Louvre werd in de loop der tijd, door de verschillende eigenaren, alleen nog maar groter en groter door aanleg van nieuwe vleugels en pleinen. Ook de beroemde Catharina de Medici, sleutelfiguur uit de cultuurgeschiedenis van de 16e eeuw, voegde iets aan het Louvre complex toe, namelijk het westelijk gelegen Tuileries paleis. In de 17e eeuw was het complex in handen van koning Lodewijk XIV. Het Louvre bestaat vandaag de dag uit drie vleugels: de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel.

 

De basis van de kunstcollectie

Het Louvre is niet alleen bouwkundig gegroeid door de eigenaren, die voornamelijk koningen waren, ook mede dankzij hun kent dit museum de bekende collectie kunstwerken die we vandaag de dag kennen. De basis werd gelegd in de 16e eeuw door Koning Frans I. Hij kocht onder andere het befaamde Mona Lisa schilderij. En het assortiment groeide alleen maar door aankopen van de verscheidene koningen die volgden en door allerlei schenkingen.

 

Laatste ontwikkelingen

De meest recente toevoeging is de moderne glazen piramide die in 1989 gebouwd werd door een Amerikaanse architect. Dit bouwwerk is tevens de entree van het museum. Het moderne gebouw staat fel in contract met de klassieke gevels en vleugels van het Louvre en daarom was men er in eerste instantie niet zo blij mee in Parijs.

 

Wat kan je er zoal zien?

Van zo’n groot museum mag je wat verwachten. Je kunt dan ook zo’n 35.000 voorwerpen bekijken die verspreid zijn over drie vleugels van het voormalige paleis. Het museum bevat veel kunstvoorwerpen van de oudheid tot aan de 19e eeuw. De verzameling is gegroepeerd zijn naar herkomst: zalen met de Griekse kunst, de Romeinse kunst, de Egyptische kunst en de Oriëntaalse kunst. Een groot deel van de collectie bestaat uit Europese schilderijen en beeldhouwwerken. Verder kunnen antiekliefhebbers hier ook hun hart ophalen;  allerlei voorwerpen worden tentoongesteld zoals antieke meubels, klokken, porselein, wandtapijten en zoveel meer.

 

De meest belangrijke werken in het Louvre

De meest bezoekers komen vooral om Leonardo da Vinci’s Mona Lisa te zien. Dit is wellicht is het meest bekende werk dat het Louvre herbergt. Gevolgd door beroemdste kunstwerken als Venus van Milo, de Stervende Slaaf van Michelangelo, werken van Rembrandt en de Egyptische mummies.

Wil jij ook alvast je ticket voor Het Louvre bestellen? Vermijd wachtrijen en dure prijzen door eenvoudig hier je tickets online te bestellen.