Openbaar vervoer Parijs: Ondergronds, bussen en de travelcard

In Parijs is het openbaar vervoer goed geregeld. Je kunt reizen met de bus, de metro of trein. Het meest gangbare vervoersmiddel in de stad is de metro, dat is vaak het snelst en het goedkoopst. Wil je meer zien van de stad? Neem dan de hop on- hop off bus die kleurrijk door Parijs toert.

Bekijk direct de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs om een citytrip Parijs te boeken bij:

Metro

Het belangrijkste middel van openbaar vervoer in Parijs is de metro. Het Parijse metronetwerk (RATP) is ook een van de grootste ter wereld en bevat circa veertien lijnen die te herkennen zijn aan nummer, kleur en richting. Bij elk metrostation hangt wel een kaart van het metronetwerk waar je kunt zien welke metro je kan nemen en waar je kunt overstappen. Je kan een enkel ticket kopen in een van de machines in de metrohaltes of bij tabakszaken en RATP-stations. Als je eenmaal binnen bent, kun je zoveel overstappen als je wilt. Op die manier kun je dus heel goedkoop door heel Parijs reizen. Je metrokaartje kan ook gebruikt worden voor de bus en sommige treinen.

openbaar vervoer parijs

Bus

Je kunt er ook voor kiezen om de bus nemen. De reistijd is echter vaak wel wat langer. Daarentegen zie je natuurlijk wel meer van Parijs, omdat de bus in tegenstelling tot de metro, bovengronds rijdt. Net als voor de metro is er bij de bushaltes ook een plattegrond met alle buslijnen te vinden. Bij het instappen moet je afhankelijk van je vervoersticket, je kaartje aan de buschauffeur laten zien of je kaartje afstempelen in de automaat voor in de bus. Als je al een metrokaartje hebt, kun je deze ook voor de bus gebruiken. Voor beide vervoersmiddelen wordt dezelfde kaartjes gebruikt, en soms zelfs ook de trein.

 

Paris Visite

Als je 2 dagen Parijs doet of langer, kun je wellicht het beste een Paris Visite kaart kopen. Hiermee kun je Parijs en omgeving per metro, bus, RER en trein ontdekken. Je kunt er zelfs mee naar Disneyland Parijs of Versailles. Deze kaart is dus alles-in-een en erg handig voor wie langer in de Franse hoofdstad verblijft en wellicht ook buiten het centrum reizen. Ter plekke kun je de Paris Visite kaart kopen bij het VVV-kantoor (Office du Tourisme), op de luchthaven of bij de grotere metrostations in Parijs. Wil je nu al meteen je Paris Visite kaart aanschaffen? Bestel deze dan hier.

 

Hop on- Hop Off bussen

Parijs kent twee maatschappijen die de toeristische routes door de stad maken. L’Open Tour en Big Bus Paris (voorheen Cars Rouges). Beide maatschappijen maken routes door Parijs waar je kunt opstappen of juist kan afstappen. Zo krijg je heel veel van Parijs te zien. Ideaal voor een stedentrip Parijs. Als je een ticket aanschaft, krijg je een boekje met een plattegrond waarop alle stops zijn weergegeven. Vooraf een ticket voor L’open Tour of Big Bus Paris kopen gaat vaak met korting. Wil je nu al genieten van korting, koop dan hier je hop-on hop off tickets.

 

Paris Pass

Wil je voordelig openbaar vervoer combineren met korting op bezienswaardigheden? Koop dan snel je hier je Paris Pass. Als je 2 dagen of langer in Parijs verblijft, kun je gratis reizen met metro, RER, Bus, SNCF treinen en de Funicular van Montmartre en daarnaast ook nog eens gratis toegang krijgen tot 60 van de meest populairste attracties en musea van Parijs. Da’s nog eens handig!