Pantheon Parijs

 

Pantheon parijs

Het Pantheon is een kerk dat gelegen ligt in het 5e arrondissement. Niet ver van Jardin du Luxembourg en midden in het Quartier Latin. Het is een zeer indrukwekkend 19e eeuws gebouw, ontworpen als kerk, maar werd later omgedoopt tot grote graftombe. Het Pantheon was net voltooid toen de Franse Revolutie opstak. Het was dan ook dat moment dat de revolutionaire regering besloot deze kerk te veranderen in een mausoleum. Om uitzonderlijke Fransen die hun leven voor hun land hadden geofferd of die had iets groots gedaan hadden voor Frankrijk. Om die een eervolle laatste rustplek te geven. Door de jaren heen is het Pantheon toch weer tot kerk benoemt. Maar uiteindelijk bleef het wel zijn rol behouden als begraafplaats voor martelaren en briljante Franse burgers.

 

Belangrijke tombes

Het Pantheon dient nu dus nog steeds als rustplaats van belangrijke Fransen. In de tombes liggen onder meer Alexandre Dumas, de schrijver van ‘De drie musketiers’ en ‘De graaf van Monte-Cristo’, de scheikundigen Pierre en Marie Curie, de bekende Franse schrijver en filosoof Voltaire, verzetsstrijder Jean Moulin, schrijver en filosoof Jean-Jacques Rousseau, schrijver en dichter Victor Hugo van onder andere ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’ en ‘Les Miserables’ en Emile Zola, schrijver en journalist die beroemdheid kreeg door de Dreyfus-affaire.

 

Het Pantheon in echt een indrukwekkend gebouw, helemaal van binnen en het uitzicht vanaf de koepel is zeker de moeite waard om te zien. Je kunt een entreebewijs kopen om toegang te krijgen tot het Pantheon. Als je onder de 17 jaar bent, heb je gratis toegang tot het Pantheon en 18 tot en met 25-jarigen kunnen met korting een ticket krijgen. Op de eerste zondag van de maand van november tot en met maart en met de Paris Museum Pass ook gratis toegang. Slimmeriken bestellen hier hun ticket alvast.

Of koop meteen de Parijs pass dan heb je meteen toegang tot zoveel bezienswaardigheden Parijs en de entree voor het Pantheon zit namelijk ook in de pas inbegrepen. En je hebt ook nog eens direct vervoer bij de hand.