Pont.Neuf.Parijs

Pont Neuf

De Pont-Neuf is wellicht de meest bekende brug en meest gefotografeerde brug van Parijs. Het is sowieso de oudste brug van de stad en de derde langste brug van de Franse hoofdstad. Dat is natuurlijk al heel bijzonder. Ook al heet de brug Pont Neuf, dat Nieuwe Brug betekent, is het tegendeel dus waar.

 

Een monument dat op de Werelderfgoedlijst staat

De Pont Neuf is een stenen brug van 238 meter lang en zo’n twintig meter breed, die in verschillende fasen gebouwd werd tussen 1578 en 1607. Het ligt over de Seine en verbind de linkeroever en de rechteroever van Parijs. En het kruist het westelijke puntje van het Île de la Cité. Naar  de rechteroever toe heeft de brug zeven bogen en naar de linkeroever toe vijf bogen. Het is een van de meest buitengewone bezienswaardigheden van Parijs. Het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Heel wat voetstappen en paardenstappen zijn in de afgelopen eeuwen over deze brug gegaan.

 

Beschrijving Pont Neuf

De brug van steen is gemaakt van verschillende onderdelen en heeft om de zoveel meter bogen waar je ook kunt staan en over de Seine kunt kijken. Vanaf de zijkant (alleen goed te zien vanaf het water) zijn er maar liefst 385 sculpturen in de stenen gehouwen die de brug sieren, voornamelijk van gezichten. Deze beelden zijn ontworpen en gemaakt door de Franse renaissance kunstenaar Germain Pilon in opdracht van de koning.

 

De eerste brug zonder huizen in Parijs

De eerste steen van deze bijzondere brug werd gelegd in opdracht van koning Hendrik III in 1577, met Catharina de Medici en Louise van Lotharingen als getuigen. De brug was klaar in 1607.  Dat betekent dat de bouw van de brug dus dertig jaar heeft geduurd. De vertraging kwam onder andere door de opstand van het volk van Parijs tegen de koning op het einde van de 16e eeuw. Ook waren de plannen in de loop der jaren veranderd door de verschillende koningen. De brug was breed gebouwd, omdat er in eerste instantie huizen aan de weerszijden van de brug zouden komen, net zoals bijvoorbeeld de bekende brug Ponte Vecchio in Florence. In die tijd was het heel normaal dat er huizen op grote bruggen werden gebouwd en het was juist bijzonder dat de Pont Neuf werd gerealiseerd zonder huizen. Het was een ‘nieuwe brug’ en eerste brug van Parijs die huizen-vrij was.

 

Seine riviercruise

Een mooie manier om de Pont Neuf van dichtbij te zien vanaf een andere invalshoek, is via een Seine riviercruise. Bijna alle rederijen varen wel onder deze beroemde brug door. Een must-do als je in Parijs bent!