quartier latin parijs

Quartier Latin Parijs:

 

Quartier Latin Parijs bevind zich tussen Boulevard St. Michel en Boulevard St. Germain, en heeft als middelpunt en grote trekpleister de Sorbonne Universiteit. Deze universiteit trok in de middeleeuwen al wetenschappers uit heel Europa aan die in het Latijns hun lessen gaven, en uiteraard allerlei Europese studenten. Vandaar dat hier waarschijnlijk de naam Quartier Latin van afstamt. Tot vandaag de dag trekt de studentenwijk Quartier Latin nog steeds intellectuelen, artistiekelingen en romantici aan die zich hier maar al te graag vestigen. Je vindt in deze buurt dan ook veel boekenwinkeltjes, theaters, muziekwinkels en jazzclubs. Wat ook voor deze buurt typerend is – en dat komt uiteraard doordat het een studentenwijk is – zijn de betaalbare prijzen in cafés en restaurants.

 

Middeleeuwse straatjes

Het grootste deel van het Quartier Latin is een middeleeuwse doolhof van kronkelende, smalle geplaveide straatjes, met hier en daar een paar rustige, verborgen pleinen. Het is zowat een verplichte toeristische ervaring om te verdwalen in het doolhof van de smalle middeleeuwse straten van de Quartier Latin tijdens je citytrip Parijs. Als je er toch bent, bezoek dan Rue du Chat du Pêche, dit is de smalste straat van de wijk en wellicht wel van heel Parijs.

Met uitzondering van de Boulevard Saint-Michel, heeft deze wijk een heel duidelijk oud karakter. Dwaal af ​​naar de zijstraten om de kleine, karakteristieke verkeersvrije straatjes te verkennen. Neem een ​​kijkje in de oude kerken, ontdek de ruïnes van een Romeins amfitheater en diner aan boord van een van de boten die langs de kade aangemeerd liggen in rivier de Seine. Het levendige gevoel van Quartier Latin, met zijn vele restaurants, winkels, bioscopen en theaters, zorgt ervoor dat hier je tijd doorbrengen tijdens je bezoek aan Parijs een van de meest leuke dingen is om te doen in de stad.

 

Bezienswaardigheden Quartier Latin Parijs:

 

De Sorbonne Universiteit

Deze universiteit werd in 1253 opgericht door Robert de Sorbon met als doel theologiestudenten les te kunnen geven. Later zijn hier andere faculteiten bij gekomen, zoals filosofie, kunsten en rechten. Wat weinig mensen weten is dat de universiteit ook een sterrenwacht heeft die te bezoeken is (rue Saint-Jacques). Twee keer in de week kun je ’s avonds vanaf 21.00 uur de koepel op. Door de nevel die vaak boven Parijs hangt, is het wat moeilijker om de planeten duidelijk te zien. Maar je kan wel genieten van een adembenemend zicht over heel Parijs. Vergeet je camera niet mee te nemen!

 

Place Saint-Michel

Place Saint-Michel is een mooi plein dat is aangelegd in de tijd van Napoleon III. Het meest opvallende van dit plein is de fontein met bronzen beeld van een aartsengel die ontworpen werd door: Gabriel Davioud in 1869.

 

Boulevard Saint-Michel

De drukke doorgaande weg van Boulevard Saint-Michel en het bruisende Place Saint-Michel brengt moderne energie aan het oude Quartier Latin. In tegenstelling tot de smalle middeleeuwse straatjes die nauw zijn verpakt in het grootste deel van deze wijk. Is Boulevard Saint-Michel een brede, moderne laan die door Haussmann ontworpen is in de 19e eeuw. Aan deze boulevard tref je veel kunstgaleries, chique kledingwinkels, drukke cafés en veel barretjes vol studenten.

 

Het Pantheon

In het 5e arrondissement, middenin Quartier Latin, ligt het Pantheon . Deze kerk is een indrukwekkend 19e eeuws gebouw, ontworpen als kerk. Maar later omgebouwd als tombe voor de laatste rust van invloedrijke mensen als Emile Zola, Soufflot en Alexandre Dumas.