Catacomben Parijs
Daal af in de macabere ondergrondse wereld van Parijs en belandt op het grootste kerkhof ter wereld. Terwijl de meeste van de musea van Parijs zich boven de grond bevinden, maar je wel onderdompelen in de geschiedenis, wordt dit letterlijk gedaan in de Catacombes de Paris. Sinds 1874 worden bezoekers verwelkomd in deze unieke attractie door een reeks van spiraalvormige trappen af te dalen diep in de aarde. Dit is een ervaring die je niet snel zult vergeten.
Kilometers lang ondergronds gangenstelsel
Je loopt uiteindelijk door duistere, nauwe gangen onder de straten van Parijs. In totaal zijn hier honderden kilometers aan duistere gangen en ruimtes te vinden. Het zijn voormalige tunnels van kalksteengroeven uit de 18e eeuw. Veel gebouwen in Parijs zijn gebouwd van het steen uit deze groeven. Niet alle gangen en kamers zijn voor publiek toegankelijk, maar een gedeelte wel. En deze gangen vormen tezamen de grootste begraafplaats ter wereld. En dat allemaal ondergronds. Het is wellicht allemaal een beetje macaber, maar dat hoort wel bij de stad Parijs. Zoveel geschiedenis en zoveel gebeurtenissen en mysteries, verhalen en legendes, daar staat de stad nu immers bekend om.
Anonieme graven
Deze ondergrondse ossuaria zijn overblijfselen van honderden jaren geschiedenis van Parijs. Ongeveer zes miljoen Parijzenaars zijn hier begraven in de loop der tijd. De bovengrondse Parijse begraafplaatsen werden vroeger wegens gezondheidsredenen geruimd, de botten en schedels werden in de oude groeven gelegd. En dat voor jaren lang. Zo zijn de bekende catacomben van Parijs ontstaan. Bijna alle doden in de catacomben zijn anoniem, op een paar enkelingen na. De eerste botten werden ooit gevonden onder een van de voormalige zuidelijke poorten van de stad, de Barrière d’Enfer oftewel de Poort van de hel genoemd. Hoe toepasselijk. Het gangenstelsel werd in de Tweede Wereldoorlog ook gebruikt door het verzet.
Ondergrondse kunst
En deze bezienswaardigheid is meer dan alleen maar ’s werelds grootste graf; in de catacomben tref je onder meer ook veel beelden aan die gemaakt zijn van de massa’s van botten en schedels door een opeenstapeling ervan en tref je onder meer gekerfde poëzie in de muur. Het gangenstelsel werd ook meerdere malen gebruikt als filmlocatie en als geheime plek om feest te vieren door jongeren.
Hoe er te komen?
De ingang van dit ondergrondse netwerk is bij van Place Denfert Rochereau in het 14e arrondissement. Met de metro kom je er door lijn 4 of lijn 6 te nemen en uit te stappen bij halte Denfert-Rochereau.