montmatre parijs

 

Montmartre Parijs

Het schilderachtige Montmartre met dorpsachtige sfeer en kleine straatjes hoorde vroeger officieel nog niet bij Parijs. Het was meer een klein aangrenzend boerendorpje met veel wijngaarden. En dat is nu eigenlijk nog steeds terug te zien, want Montmarte lijkt wel een apart dorpje op zich, het is eigenlijk een klein kunstenaarsdorpje met smalle straatjes vol kunst en terrasjes. Vanaf 1860 hoorde deze wijk wettig bij Parijs. Het grote contrast van Montmartre met de meeste grote, drukke en brede straten van Parijs maakt deze wijk juist zo uniek en geliefd. Wellicht is dat ook de reden waarom deze schilderswijk zo’n grote aantrekkingskracht heeft op miljoenen toeristen die hier jaarlijks langskomen.

 

De heuvel op in het 18e arrondissement

Om bij deze wijk te komen moet je wel eerst een grote trap beklimmen voor de Sacre Coeur, die als pronkstuk van de wijk hoog boven alles uit torent op de ‘Butte’. Of je neemt de Funicular van Montmartre, een kabeltreintje van twee cabines die je naar boven brengt. Als je in het bezit bent van de Paris Pass, kun je gratis in de Funicular van Montmartre stappen. Als je eenmaal boven bent en even voorbij deze grote witte basiliek loopt, kom je uit bij Place du Tertre. Dit is het plein van de bekende schilders. Al van oudsher heeft deze buurt kunstenaars aangetrokken. Ook bekende namen als Vincent van Gogh, Picasso en Johan Jongkind. Die hebben hier allemaal gewerkt en gewoond.

 

Schilderwijk vol kunstenaars

En de Montmartre is deze aantrekkingskracht op hedendaagse kunstenaars nog steeds niet kwijt, die er vandaag de dag nog steeds wonen, maken vooral werk voor de toeristen om ze daar ter plekke te verkopen. Het gezellige plein is omringd door terrasjes waar je wat kunt eten en drinken en kunt genieten van alle kunstwerken. Spiraalsgewijs loopt de wijk rondom de heuvel onder de witte koepel van de Sacré-Coeur door. Het blijft voor velen het meest romantische deel van Parijs waar je rustig de trappen kunt beklimmen, naar beneden kunt turen en door de smalle steegjes met klimop begroeide huizen kunt slenteren.

 

Rosse buurt

Aan de voet van Montmartre, ligt de wijk Pigalle die een reputatie heeft van rosse buurt en waar je ook Le Moulin Rouge vindt. Het is het centrum van peep shows en seksshops. Toch wordt deze wijk langzamerhand een hippere buurt die vooral veel jongeren aantrekt.  Coole clubs zoals de Boule Noire, La Cigale en La Machine de Moulin Rouge zorgen in de nacht voor nieuwe elektro geluiden naast de karakteristieke chansons van het Moulin Rouge cabaret.