Hotel des invalides Parijs

 

Hotel des invalides Parijs

In het 7e arrondissement van Parijs ligt het Hotel National des Invalides. Een bijzonder mooi en groot gebouw die heel wat moois herbergt. Als je bijvoorbeeld van oude ridderpakken, wapens uit de 18e eeuw en Napoleon houdt, dan mag je een bezoek aan Hôtel des invalides tijdens je weekend Parijs of dagtrip Parijs niet overslaan.

 

Opvangcentrum voor zijn oorlogsveteranen

Zonnekoning Lodewijk XIV richtte in 1671 het Hotel des invalides op om gewonde soldaten en oude veteranen onderdak te kunnen verschaffen. Het was destijds dus een soort ziekenhuis en ouderen opvang in één. Voor die tijd bestond zoiets dergelijks nog niet, en daarom was dit initiatief erg vooruitstrevend. Hulpbehoevende konden hier goed terecht en oud-soldaten konden er tevens werken, zoals in de schoenmakerij en het terrein waar tapijten werden gemaakt. In het opvangcentrum verbleven totaal zo’n veerduizend soldaten.

 

De Dôme des Invalides

Er werd in 1706 ook een kerk bij gebouwd, de Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides en daarnaast ook de Église de Dôme. Vooral de laatste kerk is het pronkstuk van Hotel des Invalides Parijs. Hier liggen soldaten begraven, maar ook Napoleon. Al zou je niet van kerken of tombes houden, het praalgraf van Napoleon maakt indruk en moet je gezien hebben.

 

Grootste militaire museum ter wereld

Behalve het graf is Hotel des Invalides ook de moeite waard om het museum te bezoeken. En in dit gebouw tref je maar liefst drie musea, die tezamen de grootste militaire museum ter wereld vormen. In Musée de l’Armée vind je verscheidene tentoonstellingen die over de geschiedenis van het Franse leger en zijn overwinningen gaan, inclusief de wapens en uitrustingen die gebruikt zijn tijdens de vele veldslagen. In Musée des Plans-Reliefs zijn diverse grote gedetailleerde schaalmodellen van Franse forten te bezichtigen en in het Musée de l’Ordre de la Libération kun je een expositie over de bevrijding van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog bewonderen.

Kinderen tot achttien jaar mogen gratis naar binnen, maar als volwassene betaal je entree.